Geschiedenis van de tosti

Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe de heerlijke snack nou is ontstaan. Wie is er slim genoeg geweest om kaas tussen twee boterhammen te stoppen, en dit te verwarmen? Er bestaat helaas geen duidelijke theorie over de eerste tosti. Wel zijn er een aantal theorieën die tot de mogelijke schepper leiden. De eerste theorie gaat over Graaf Tosti. Hij woonde in Italië en deed allerlei uitvindingen, waaronder het elektrische broodrooster. Op een dag liet hij zijn boterham met kaas in zijn uitvinding vallen, en haalde daar per toeval de eerste tosti uit. Deze vernoemde hij naar zijn achternaam.Tosti geschiedenis

In een andere theorie zouden Franse werknemers hun lunch naast een warme radiator vergeten zijn. Toen ze terug kwamen vonden ze hun tosti’s. Weer anders zou de tosti aan zijn Franse benaming ‘Croque Monsieur’ zijn gekomen door een misverstand. Een Franse bakker had op een dag geen stokbrood meer, en ging toen zelf brood bakken. Een klant vroeg hem waar zijn ham vandaan kwam. Hier antwoordde de bakker mee door naar de slager te wijzen, en te zeggen dat het van die ‘monsieur’ afkomstig was. Zo kwam dus de naam ‘Croque Monsieur’.

De volgende theorie gaat meer over de naam. Het woord ‘tosti’ zou afgeleid zijn van het Engelse ‘toast’, wat brood geroosterd betekent. Volgens de Van Dale is ‘tosti’ meervoud van ‘tosto’, en dat is weer afgeleid van het Italiaanse ‘tostare’, wat roosteren betekent. Welke theorie vind jij het beste?

Wel is bekend wanneer de tosti voor het eerst in de horeca uitkwam. Het eerste recept hiervoor was om twee boterhammen te beleggen met ham en kaas. Daarna werd het geheel  goudbruin gebakken in boter. Dit recept verscheen voor het eerst op de kaart in 1910 in Parijs, en het was te koop onder de naam ‘Croque Monsieur’. Hierna volgden variaties op het originele recept. Namelijk:

  • een croque-madame, met een spiegelei erbovenop gelegd;
  • een croque-hawaii, met een schijfje ananas bovenop;
  • een croque-saumon, met roomkaas, zalm (snippers) en rode ui;
  • een croque-boem-boemof croque bolognese, met wat bolognesesaus bovenop;
  • een croque-vidée, met wat vidée (ragout) erbovenop;
  • een croque-jeanette, twee croque monsieurs op elkaar.

Heb je zelf ooit zelf een echte croque gegeten? Deel graag in de reacties je mening! Wil je meer te weten komen over verschillende soorten tosti’s? Wij hebben namelijk nog een blog gemaakt die vol staat met allerlei heerlijke tosti variaties!

Leave a comment